18 Nisan 2023 Salı

Abd

 


Yardım istekleri

ERMAN GÖKSEL
ERMAN GÖKSEL
Abd ekonomik kriz tarihi
  1. Panik 1819: ABD tarihindeki ilk büyük ekonomik krizdi. Tarım ürünleri fiyatlarında düşüş, banka iflasları ve işsizlikle karakterize edildi.

  2. Panik 1837: Sanayi devrimi sırasında meydana geldi ve bankaların iflası, işsizlik ve yoksullukla sonuçlandı.

  3. Panik 1857: Amerikan İç Savaşı'ndan önce meydana gelen bu krizde, banka iflasları, işsizlik ve sanayi üretiminde düşüş yaşandı.

  4. Panik 1873: ABD'nin en uzun süren ekonomik krizi oldu ve dünya çapında etkileri oldu. Banka iflasları, işsizlik ve emlak piyasasında çöküş yaşandı.

  5. Panik 1893: Demiryolu endüstrisindeki büyük iflaslar ve bankacılık krizi, ABD'yi çöküntüye sürükledi. İşsizlik oranları yüzde 20'ye ulaştı.

  6. Büyük Buhran (1929-1939): ABD tarihinin en ünlü ekonomik krizi, borsa çöküşüyle başladı ve bankaların iflası, işsizlik ve yoksullukla sonuçlandı. Buhran, New Deal programı ile mücadele edildi.

  7. Enflasyon Krizi (1970'ler): Yüksek petrol fiyatları ve artan enflasyon, ABD ekonomisinde büyük bir krize yol açtı. İşsizlik oranları yükseldi ve tüketici fiyatları hızla arttı.

  8. Büyük Durgunluk (2008-2009): İlk olarak konut piyasasındaki balonun patlamasıyla başladı ve finansal krize dönüştü. Bankaların iflası, işsizlik ve ekonomik büyümede düşüş yaşandı. Bu kriz, ABD ekonomisindeki en kötü krizlerden biri olarak kabul ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder